Den som vill skåda in i framtiden…


”Den som vill skåda in i framtiden
måste avläsa det förflutna”
– André Malraux –

Några av Er kanske känner igen citatet, citatet inledde nämligen AIK:s magnifika (om än alldeles för korta) jubileumsfilm som visades på jumbotronen i Globen innan derbyt den 15:e februari 2011.

Vackert så, återkommer dock till André Malraux om några sekunder.

Härom dagen fick jag ett mail innehållande en massa retro-godis från en supergnagare vid namn Kent Westerberg, lagbilden ovan var en av dessa retro-karameller. Inför säsongen 68/69 körde tidskriften Året Runt en sportserie som man i dagens tider av språkligt förfall skulle kunna kalla för pre-season artikel.

Alltså, vem vill INTE skåda in i framtiden ? Det vore ju ganska läckert att få en liten hint om hur det kommer att gå för AIK i vinter. Så med hjälp av Året Runts artikel från 1968 och André Malraux bevingade ord tänkte jag göra ett litet försök. Faktum är att försäsongen 1968 påminner en hel del om försäsongen 2011. Belive that…

1968: AIK har under senare år seglat upp som ett av Sveriges bästa hockeylag. Alla är överens om att det till stor del är tränaren Eje Lindströms förtjänst.
2011: AIK har under senare år seglat upp från Division 1 till Elitserien. Alla är överens om att de senaste säsongernas framgångar till stor del är tränaren Roger Melins förtjänst.

1968: Ifjol förde han ett relativt sett medelmåttigt garnityr till seger i norrgruppen och till en oväntad andraplacering i SM-slutspelet.
2011: Ifjol förde Roger Melin ett av mediahyenorna ”sämre än Väsby” AIK till SM-slutspel och till en oväntad semi-final i SM-slutspelet.

1968: -Vi blir starkare i år, framhåller han.
2011: -Vi är 10-15% större och starkare i år, meddelade Peter Mellqvist till PROZAC i ett sms häromdagen.

1968: Klubben har förstärkts med tre man: Lars-Åke Wäring, Skellefteå, Bosse Olofsson, Västerås och Hasse Strömberg, Kiruna.
2011: Klubben har förstärkts med fyra man: Markus Svensson, Linus Videll, Robert Rosén och Tobias Viklund.

1968: De ”guldkantade” är annars en av de anrikaste hockeyföreningarna. De gör i år sin 29:e säsong i div 1, och har genom åren erövrat 5 SM-tecken.
2011: De ”guldkantade” är annars en av de anrikaste hockeyföreningarna. AIK gör i år sin 27:e säsong i Elitserien, och har genom åren erövrat 7 SM-tecken.

Hur gick det då för AIK säsongen 68/69 ? Jo, man vann Division 1 Norra och slutade sedan på 4:de plats i Svenska mästerskapsserien 1969. Äckel-dif missade för övrigt ”slutspelet”.

Således kan Ni ju nu räkna ut själva hur framtiden kommer arta sig för AIK, för André Malraux kan omöjligt ha fel…

Avslutningsvis, man kan med fördel klicka på bilden för att beskåda den i ett större format.

STAY TUNED, mera retro kommer… i framtiden.

FORZA AIK !!!

11 Responses to Den som vill skåda in i framtiden…

 1. kent westerberg skriver:

  Mycket bra likheter med dagens lag det hade inte jag tänkt på men Viktor Fast och Leif Honken Holmqvist, Dick Tärnström Och Bert-Ola Nordlander ,Ulf lill-pröjsarn Nilsson och Christian Sandberg är fler påminnelser.

 2. Kalle skriver:

  Jag såg den avgörande matchen mot Brynäs, då AIK kom tvåa 68. Minns inte så mycket mer än att Honken höll AIK kvar i en match som Brynäs dominerade stort, men bara vann med 2-1. AIK förlorade bara den matchen i slutspelet.

 3. F.d. Brynäsredaktionen skriver:

  Håller mig gärna kvar i 1968 och tycker att Prozac bör göra en liten specialstudie om varför Gnaget bara blev ”ett av de bästa” men inte det allra bästa laget just detta år…och flera andra år före samt efter Pragvårens tillkomst.

  • Kalle skriver:

   Brynäs dominerade ju något oerhört på 60-talet efter att det tagit över scenen från isaporna. Brynäs förluster var lättrknade. Att AIK lyckades utmana dem ett år var stort. AIK var ju rätt nyfärska i toppen, de hade en tung period i lägre serie bakom sig.

  • PROZAC skriver:

   F.d. Brynäsredaktionen – Min specialstudie är klar… Jag sitter nu på en massa bevismaterial från 68/69 som visar på korruption, mutor, hot, galna sportchefer m.m. och allt detta pekar i en enda riktning… nämligen mot Gävle. Bakom Brynäs IF:s dominans döljer sig en mörk verklighet som få känner till. Allt pekar på att Brynäs IF redan på 60-talet var mer korrumperade än den italienska ligafotbollen.

   • Kalle skriver:

    Får vi en utläggning? Skulle gärna frossa i detta. Minnet av Håckan Wickberg, Lars-Göran Nilsson, Tord Lundström, Prosten Karlsson etc får pulsen att skena.

   • PROZAC skriver:

    Kalle – Med hänsyn till F.d. Brynäsredaktionens hälsa så avvaktar jag 😉

 4. F.d. Brynäsredaktionen skriver:

  OK…vad kul att du då tar upp säsongen 1968/69. En av de få säsongerna som lilla Lillebrors IF lyckades snuva oss på guldet och därav korruptionsmisstankarna a la Berlusconi. Man kan mycket lätt och ännu mera glädjande konstatera att myglet sitter kvar i masugnarna än och att rådande verklighet kom ikapp blåbärsklubben. 😀

  Suck Prozac, har du ingen koll alls??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: