Varför går vi och gör så här ? – signerat Marran

David Engblom – jubilerade i tröja #566 den 26:e september 2008

Undertecknad vill be om ursäkt för dålig uppdatering… Efter att AIK droppade det största aprilskämtet i modern tid så har undertecknad varit lite off. Har svårt att hantera att David Engblom inte är någonting annat än en simpel materialare nästa säsong.

Inget ont om den tjänsten i sig eftersom det ÄR en väldigt viktig funktion, men hela den här ”storyn” är ungefär som om man skulle skolat om Astrid Lindgren (när hon levde) till att skriva porrnoveller eller något. Astrid Lindgren som städtant i tunnelbanan o.s.v.

Anyway…

Läste en intervju med David Engblom på Marie Hallmans blogg och han verkar ju i alla fall taggad inför sin nya karriär, så det känns ju i alla fall positivt. Men ändå… Många frågor i mitt huvud. Varför ?

När det gäller David Engblom, frågor och svar så har signaturen Marran skrivit ihop ett intressant inlägg som följer nedan. Tyvärr kom den upp lite sent då undertecknad varit i Västerås & Enköping i helgen. Hur som helst… Behold ännu ett mästerverk av Marran // PROZAC

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Spelare som David växer inte på träd.

Jag har tänkt mycket på det defensiva inför nästa säsong och nu när jag läser att David Engblom inte får förlängt så känns allt så mycket mer komplicerat. Varför går vi och gör så här?

Ingen spelare är större än klubben. Inte ens Engblom. Men personligen så tycker jag, som alla andra, att Engblom för alltid skall hyllas och förbli den odödlig AIK-hjälte han blivit efter allt han har gjort för klubben. Och för mig är det en stor gåta att han inte får fortsätta. Och vad är det AIK Hockey försöker säga med det här? Jag tror att det handlar om att vi nu ska skicka tydliga signaler om att vi är här för att bygga. Bygga för att bli en storklubb inom svensk hockey inom en snar framtid. För det är väl det vi vill bli? Eller vill vi vara kvar där vi varit senaste åtta åren? Upp och ner, precis som Södertälje? Nej tack. Vi har alla våndats över kvalserier och allsvenska matcher tillika matcher i elitserien och div. 1 och nu är tiden inne att etablera oss i högsta serien. Och då kan vi offra en sådan spelare som David Engblom, trotjänare och hjälte, för att han kanske börjar bli till åren och inte passar in i den mall vi nu ska rita upp? Är det vad de vill säga oss?

Ja, skulle det vara på det viset så är det fel. Helt åt helvete fel. Det gäller att bygga, helt riktigt, men det gäller att bygga smart. Nu har vi världens chans att skapa ett fullt fungerande hockeylag med en bra stomme, några spetsar och en fullt fungerande organisation som år efter år krigar om SM-tecknet. Och när jag skriver stomme så menar jag så klart att David Engblom är en del av det och att han har en given plats i laget. Maken till krigare har jag aldrig skådat.

Men detta är så klart bara mina spekulationer, vi vet ju inte varför David inte får förlängt och vi vet ju inte vad AIK Hockey har för intentioner.

Men om vi ska ta en liten svängom i det defensiva pusslet, som jag tänkt över den senaste tiden, så vill jag bara börja med att säga att vi alla måste ha i åtanke att den gångna säsongen var den första i Elitserien på många många år. Vi hade den överlägset billigaste och lättaste truppen i serien och med det vill jag säga att defensiv hockey var prioritet nummer ett redan från match nummer ett och att det offensiva spelet fick stå åt sidan. Det var vi alla med på, även David, och det är ju logiskt, även för den okunnige, och med facit i hand så gav det ju faktiskt resultat. Det hårda defensiva arbetet var det som gjorde oss starka och vi lyckades spela upp oss till en solid defensiv med Viktor Fasth som första utpost under hela säsongen. Och många spelare, även David, tog ett steg i rätt riktning under denna säsong och han om någon förtjänar en plats i laget även nästa år.

Nu när säsongen är över så blickar vi tillbaka, utvärderar och samtidigt fortsätter arbetet för att kunna utveckla laget. Utveckla laget för att så småningom etablera oss som ett topp åtta-lag. Och hur gör vi för att kunna utveckla den defensiva delen ytterligare? Inte genom att inte förlänga med David. Nej, vi behåller givetvis den defensiva stommen, där jag kallt räknar in David, och bevarar den grundtanke som visat sig bli vägledande i hela arbetet och fortsätter att jobba på den inslagna linjen vi hade under slutdelen av säsongen och adderar med en ny back som har offensiva kvalitéer. Då får vi en bredd bland backarna som känns bra och trygg och vi skapar oss själva en god möjlighet att kunna bli ännu bättre bara genom att behålla stommen. Men det som är livsviktigt i det här läget är just att stommen, David inräknad, får vara kvar. Lägg därefter till en ny back. Men värna om de stora först. Värna om David. För spelare som han växer inte på träd.

Om vi fortsätter att lägga vårt defensiva pussel inför nästa säsong så är just den nya backen, backtypen med offensiva kvalitéer, något som jag efterlyser inför nästa säsong. Jag tycker att Gozzi bör lägga vikt och pengar på att hitta en backtyp som t.ex. Rundblad, Mange Johansson, Elias Fälth eller Tim Erixon och samtidigt behålla stommen med grovjobbarna som har hjärtat på rätt plats. På så vis får vi in en extra dimension i det offensiva backspelet, för vi behöver verkligen en back som kan producera 25-30 poäng på en säsong. En back som kan styra och ställa i ett power play, en back som kan slå avgörande passningar, en back som vågar skjuta, en back som har ett bra skott och som rent generellt har offensiva kvalitéer. Ser vi på dagens hockey så är spelande backar livsviktiga och ska laget bli elitseriemässigt så gäller det att ha en, eller två, spelande backar av just den kalibern.

Kanske var Josh MacNevin just en sådan backtyp som Gozzi lade vikt och pengar på inför den gångna säsongen. Josh hade ju ändå skrapat ihop imponerande 42+46 poäng i Växjö under två säsonger. Men innan jag drar några förhastade slutsatser om honom så vill jag gärna se honom göra en full säsong i Elitserien innan jag kan uttala mig om han var rätt spelare för jobbet eller om det blev en besvikelse. För det är svårt att sia redan nu om han håller elitseriestatus sett över en hel säsong och skulle han misslyckas, eller gud förbude, bli skadad, ja då kommer Tärna åter få bära det tunga ansvaret och det vill jag verkligen inte se en säsong till. Tärna var bäste poängplockare av backarna på 16 poäng och hade mest istid av alla. Inte konstigt att jag då och då var skeptisk till hans sätt att spela och att han gjorde många enkla misstag, killen spelade ju för fan en tredjedel av säsongen, klart man gör misstag då. Jag klandrar inte honom för något. Men han skulle helt klart behöva en wingman.

Och jag tror att en backtyp av det slaget som jag nämnde tidigare, eller för den delen, en fullt frisk Josh på spelhumör, skulle komma att avlasta Tärna och att denne då skulle kunna höja sig ytterligare en nivå. Då har vi helt plötsligt tre backar som kan vara producerande offensivt samt att vi har ett gäng grovjobbare i Johansson, Carlsson, Nemeth och, i mitt tycke, David Engblom. För jag tycker verkligen att David håller elitserieklass. Han spelade +/-0 på 53 matcher i grundserien. Och för att ha en defensiv roll så är det mer än godkänt. Det är så bra som det kan bli om du är en defensiv back. Och han är inte en offensiv spelare eller en superstjärna. Han är en spelare som kommer till arbetet varje dag och utför sitt jobb, no more, no less, och är en enorm tillgång för laget. Han är den spelare som offrar sig i alla lägen och spelar tufft och fysiskt och är en spelare som kanske inte alltid syns i matcherna men fortsatt är den spelare som betyder så mycket. För klubben, för supportrarna, för medspelarna, ja, för allt som andas AIK. Jag har svårt att se vem som skulle kunna komma att ersätta honom. Just nu, ingen. Inte ens toppback i NHL.

 

Annonser

3 Responses to Varför går vi och gör så här ? – signerat Marran

 1. Marie skriver:

  No offence Prozac, men det här är nog det bästa jag har läst på mycket länge. Så rätt och de personer som nu inte vill ha Engblom i laget, jag undrar hur dom tänker.

  • PROZAC skriver:

   Marie – Marran är grym och får ner de tankar som jag också sitter och brottas med, men som jag inte hinner få ner på pränt 😉 Marrans texter och medverkan ger den här bloggen ännu en dimension.

 2. Eddie skriver:

  Tankegångar om Engblom och hans plats i laget har jag också haft.
  Men detta var ruggigt snyggt formulerat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: