Ultimate Hockeywhores – Målvakter (Edit)

Den första delen i trilogin Ultimate Hockeywhores handlar om målvakterna som lämnade AIK för att förnedra sig själva i skansens IF. Den ena målvakten hamnade i djurgården mer eller mindre mot sin vilja, den andra målvakten var helt enkelt för dålig för AIK medans den tredje aldrig hade hjärtat i AIK någon gång.

#1 Thomas ”Inga hål i osten” Östlund

Thomas ”Osten” Östlund – spelade i AIK från säsongen 83/84 till och med säsongen 91/92. Efter slutspelet våren 92 där AIK åkte ut mot Malmoe IF i kvartsfinal så lade AIK:s styrelse skulden på Osten för den snabba sortin och gav honom mer eller mindre kicken. AIK behövde således komplettera upp truppen med en ny målvakt.

Inte ens de perversaste hjärnorna (förutom de i AIK Hockeys dåvarande styrelse) kunde fantisera om att dif-ikonen Rolf Ridderwall skulle bli Thomas ”Osten” Östlunds ersättare. Men så blev det, och galnare skulle det bli… 

Skansens IF som stod utan förstemålvakt efter att Tommy Söderström stuckit till NHL var inte sena att reagera och erbjöd Thomas ”Osten” Östlund en redig klase bananer. Thomas ”Osten” Östlund tackade ja efter att ha tvekat väldigt länge och gjorde det förbjudna, att gå från AIK direkt till skansen. Förvirringen bland fansen var total och i första derbyt för säsongen 92/93 så stod Black Army och hyllade Thomas ”Osten” Östlund medans äckel-dif klicken på andra sidan hyllade Rolf Ridderwall i AIK:s mål.

Har faktiskt ALDRIG upplevt något sjukare i hockeyväg.

Tidningsurklipp efter första derbyt säsongen 92/93…

Thomas ”Osten” Östlund spelade för skansen i 4 säsonger innan han drog ner till Schweiz. 2001/2002 var Thomas ”Osten” Östlund tillbaka i Sverige för ännu en säsong med aporna eftersom AIK valde att satsa på Niklas Bäckström. Säsongen 2001/2002 blev p.g.a. skadeproblem Ostens sista säsong i karriären.

Värt att notera är att Thomas ”Osten” Östlunds son Viktor spelar i AIK:s J18-lag. Man får verkligen hoppas att grabben lärt sig något av sin farsas misstag.

SUMMERING: Thomas ”Osten” Östlunds direkta övergång från AIK till skansen var direkt banbrytande. Förvisso fick han orättvist skulden och kicken från AIK, men han borde ju kunnat valt att gå till en annan klubb än äckel-dif. Efter denna övergång så var isen så att säga bruten och fler perversa övergångar skulle visa sig följa i framtiden…


Björn Bjurling – fostrad i AIK…

Björn Bjurling – plockades under säsongen 97/98 upp till AIK:s A-lag efter 9 år i AIK:s ungdomsverksamhet. Där fick Björn Bjurling agera backup till ingen mindre än Miikka Kiprusoff. Säsongen efter skrev Bjurling på för Uppsala AIS där det blev ett år innan han fortsatte vidare norrut till Bodens IK. I Bodens IK lyckades Bjurling till slut etablera sig så pass att han väckte apornas uppmärksamhet.

Säsongen 2002/2003 skrev AIK-fostrade Björn Bjurling på för våra värsta rivaler och därmed var botten nådd. Det blev tre säsonger i skansens IF för Björn Bjurling innan han fortsatte sin karriär ute i Europa. Idag spelar Björn Bjurling i Södertälje SK som AIK kommer möta i Kvalserien senare i vår.

SUMMERING: Istället för att kämpa om att bli förstamålvakt i AIK valde Björn Bjurling att söka sig bort. Att han sedan dök upp i djurgårdens IF är inget annat än ett hån mot klubben som fostrat honom. Givetvis borde Björn Bjurling gått till Södertälje SK direkt och därifrån jobbat på att ta sig tillbaka till AIK.

#31 Gustaf Wesslau – inför match mot VIK…

Gustaf Wesslau – fostrades under många år i AIK innan han tog det defintiva steget upp i A-laget under Division 1-säsongen 2004/2005. Tillsammans med målvaktskollegan Jonas Gustavsson var Gustaf Wessalu med om att ta AIK tillbaka till Allsvenskan.

Inför säsongen 2005/2006 kunde AIK stoltsera med att ha två riktigt duktiga ”egenproducerade” målvakter i truppen. Mot slutet av säsongen började rykten florera om att Gustaf Wesslau var på väg till Malmö IF. Dessa rykten visade sig stämma och Gustaf Wesslau försvann mitt under brinnande säsong. Det ville sig inte bättre än att Malmoe IF Craphawks gick upp till Elitserien och Gustaf Wesslau hängde givetvis med.

Säsongen i Elitserien med Malmoe IF Redhawks blev inte riktigt vad Gustaf Wesslau hade räknat med och inför säsongen 2007/2008 chockerade han alla genom att gå till skitlaget Borås HC, troligtvis för att Percys pengar tog slut.

Gustaf Wesslau äter numera bananer och stinker apa…

Botten i självaktning nåddes inför säsongen 2008/2009 då Gustaf Wesslau skrev på för djurgårdens IF. Hade det varit för 20år sedan så hade det garanterat blivit rektioner från supporterhåll kring denna värvning. Nu var det knappt någon som reagerade trots att övergångar av denna karaktär är upphov till starkt illamående. Gustaf Wesslau är inne på sin andra säsong i skit-dif och undertecknad hoppas givetvis på att han skadar sig snarast…

SUMMERING: Gustaf Wesslau fick en gedigen uppfostran i AIK men valde genom att gå till skansens IF att bli en hockeyhora Kategori 3B. I en artikel i SvD 2005 kunde man dock ana att detta var på gång då Gustaf Wesslau uttalade sig om att…

”Jag är inte AIK:are från grunden…”

EDIT 1: Kompletterande info ang. Thomas ”Osten” Östlund
EDIT 2: Kompletterat med tidningsurklipp från hösten 1992.

Annonser

3 Responses to Ultimate Hockeywhores – Målvakter (Edit)

 1. Mattias skriver:

  Jag har snackat med Osten några gånger och det är inget snack om att han har ett AIK-hjärta.
  Han hade tyvärr inget annat val än att skriva på för apa. Han ville spela kvar i Elitserien men SSK var ju nere i allsvenskan och han ville då inte flytta från Sthlm just då.
  Han var för mycket Stockholmare. När han sedan återvände till Sverige, ringde hans agent upp AIK och frågade om dem ville ha Osten men då hade AIK värvat Niklas Bäckström och ansåg honom vara bättre. Än en gång tvingades han välja Dif. Sen stoppade skador honom från vidare spel. Han berättade om hur hemskt det var att spela mot AIK i Elitserien – att han fick dåligt samvete att försökte hjälpa Djurgården till seger men samtidigt sade hans samvete att hans nya arbetsgivare krävde att han skulle göra sitt bästa.
  ”Mattias jag var en AIK-are i Djurgårdens tröja, fattar du hur hemskt det kändes? Men jag hade ju inget annat val. När jag var utomlands var det AIK jag följde i första hand och drömde om att göra mina sista år i klubben men så blev det tyvärr inte.”

  • PROZAC skriver:

   Okej… Givetvis kommer denna information att läggas ut som ett separat inlägg. Notera dock att jag i inlägget lyfter fram att det faktiskt var AIK som kickade honom. Hänvisar till vidare kommentarer i kommande kompletterande inlägg angående Thomas ”Osten” Östlund.

 2. Anti do skriver:

  Det är aldrig, under några som helst omständigheter, okej att skriva på för Djurgården om man har spelat i AIK.

  Jag skiter i att Osten hade ”bra” bortförklaringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: