21:a December – #21 Anders Myrvold (Editerad)

Hej allihopa… Adventskalendern är TILLBAKA !!! 

Tyvärr så blev ”uppehållet” lite längre än vad jag hade kunnat förutse, men nu är undertecknad med i matchen igen. Eftersom en adventskalender inte skulle kunna vara en riktig adventskalender utan lucka 12 till 20 så kommer dessa luckor att kompletteras i Januari, eller kanske i december 2010. Framtiden får utvisa vad som händer. Det viktigaste just nu är att AIK Hockey ÖVERLEVER !!!

Nåväl…

Många hade säkert trott att Börje Salming skulle föräras en plats i lucka nummer 21. Men, icke… Dagens lucka tillägnas en av de skönaste norrmännen som någonsin stått på ett par skridskor…

Lucka #21 tillägnas INGEN ANNAN än Anders Myrvold !!!

Tidningsartikel om AIK:s ”blixtvärvning” från skansens IF…

Anders Myrvold kom till AIK från djurgårdens IF mitt under säsongen 1998/1999. Undertecknad var mycket skeptisk till denna övergång eftersom jag vid den tidpunkten tyckte att AIK Hockey var bättre än att vi glatt skulle ta smulorna som ramlade ner från djurgårdens if:s bord.

Ibland får man dock snabbt revidera sina åsikter.  

Efter bara några matcher i AIK:s tröja hade Myrvold vunnit många AIK:ares hjärta genom sin tuffa spelstil. På de 19 matcher Anders Myrvold gjorde för AIK i sin debutsäsong blev det förvisso bara 1 mål och 3 pass. Tyvärr märks ju inte tuffhet och stabilt försvarsspel i statistiken, men Myrvold var så pass bra att han plockades ut till den norska VM-truppen våren 99.

Den följande säsongen (99/00) hann inte ens starta innan Myrvold uppnådde den så få spelare förunnade kult-statusen. Under försäsongen, i en träningsmatch (den 5:e augusti 1999) mot Hammarby IF (ni vet, den där föreningen som inte finns längre) slog sig Anders Myrvold in i många AIK:ares hjärtan. AIK hade fullständigt tappat konceptet och var på väg mot en solklar förlust i en mycket smutsig match mot ett ännu smutsigare Hammarby IF.

Anders Myrvold vs. Robert Nordmark

Jag kommer inte ihåg när det stora slagsmålet bröt ut, men Myrvold hade i alla fall ruttnat på hockeyhoran Robert Nordmark i Bajen och jagade efter denne. Robert Nordmark som alltid varit en kärring flydde raskt in i Hammarbybåset och trodde därmed att han var i säkerhet. Detta hindrade dock inte Anders Myrvold som först efter att ha stått utanför Hammarby IF:s spelarbås till slut klev in i båset och delade ut några välförtjänta och sköna smällar mot ex-apan Nordmark.

Succé !!!

Efter mycket stort tumult så lyckades man i alla fall fortsätta matchen. AIK förlorade till slut med 2 – 8 och vem som helst skulle ju göra allt för att glömma en sådan förlust. Själv minns jag denna kväll med glädje eftersom Myrvold mitt i detta hockeydebacle stod upp för AIK på ett exemplariskt sätt. AIK vann förövrigt utvisningsmatchen med 105 minuter mot Bajens 69 minuter.

Själva säsongen då ?

Myrvold spelade 49 matcher, gjorde precis som säsongen innan endast ett mål och tre passningar. Likväl som föregående säsong så levererade Myrvold en tuff ishockey vilket gav tydligt utslag i utvisningsstatistiken. Hela 87 utvisningsminuter skrapade Myrvold ihop. Tyvärr presterade Anders Myrvold lite för bra. Säsongen 99/00 blev den sista i AIK, året efter fortsatte karriären i NHL och New York Islanders.

Säga vad man vill om Anders Myrvold, men på den korta tid som han var i AIK så lyckades han med buller och brak ta sig in i många AIK-supportrars medvetanden.


#21 – Anders Myrvold säsongen 98/99

Övrigt värt att notera om Anders Myrvold är att…

…han var den första i AIK som fick spela i tröja 21 efter Börje Salming.

…han sommaren 2005 greps på en nattklubb för innehav av kokain.

…han efter en julfest (2006) med Vålerenga blev duktigt misshandlad så att han missade resterande del av säsongen p.g.a. skallfraktur.

…han i våras efter att ha fått sparken från Stavanger, sökte upp och hotade Stavangers sportchef. Myrvold greps av polisen och belades med besöksförbud.

…han säsongen 09/10 spelar för Stjernen i den norska Elitserien.

EDIT 1: Kompletterat med tidningsartikel. // 100516

Annonser

4 Responses to 21:a December – #21 Anders Myrvold (Editerad)

 1. Black Boris skriver:

  En mycket underhållande text får jag lov att säga! (Att jag egentligen tyckte Myrvold var en rätt kass spelare är ointressant i sammanhanget.)

  Saknar du också Libor emellanåt? Minns särskilt hur han en gång proppade Ronnie Pettersson. Stackars Ronnie muckade gräl men var inte riktigt beredd på att det skulle smälla – så snabbt! Pang sa det bara. Sedan satt Ronnie på rumpan medan Libor redan var halvvägs till utvisningsbåset. Så kan det gå!

  • PROZAC skriver:

   Givetvis så saknar jag Libor Procházka… Shit, vilka sköna spelare vi haft i AIK genom tiderna…

   Libor borde ju fått sin plats i lucka nummer 5, men nu blev det Notan istället.

   Kul att Du uppskattar bloggen, keep tuned. There´s more 2 come.

   HEJA AIK !!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: