4:de December – #4 Thomas Bjuuuuhr (Edit)

#4 – Thomas Bjuuuuhr
(tyvärr i SSK 1995-1997)

Efter att ha bjudit på en doldis, en hjälte och en skräpspelare i de tidigare ”luckorna” så känns det skönt att kunna presentera en tung AIK-HJÄLTE !!!

Thomas Bjuhr var en av många publikfavoriter i AIK från mitten på 80-talet ända till mitten på 90-talet, mycket tack vare sin storlek. Med sina 186 cm och 100 kilo så var Bjuhr i allra högsta grad en tung forward. Tyvärr så använde han i mitt tycke sin fysik alldeles för sällan. Nåväl…

Bjuhr debuterade i AIK säsongen 1984/1985 och fick redan säsongen efter spela J-VM, vilket renderade i en sejour på andra sidan Atlanten. Det blev två säsonger i farmarligorna WHL & AHL innan Thomas Bjuhr återvände till AIK 1988. Säsongen 89/90 lossnade det ordentligt för Bjuhr då han fick förmånen att spela mycket tillsammans med Heinz Ehlers och Robert Burakovsky. På 40 matcher gjorde Bjuhr 19 mål och 12 assist och fick dessutom äran att spela i Tre Kronor. Debuten i landslaget skedde 12:e November i Helsingfors då Sverige mötte Finland i en träningslandskamp.

Sedan hände tyvärr något…

Säsongen 90/91 blev turbulent för AIK. Spelet ville inte stämma och mitt under säsongen sparkades Heinz Ehlers och Robert Burakovsky. AIK:s ledning förklarade detta med att Ehlers och ”Burra” haft attitydsproblem vilket naturligtvis hade resulterat i att stämningen i truppen var allt annat än bra. Dålig stämning = dåliga resultat. För Thomas Bjuhr blev denna säsong inte alls lika lyckad som den förra. På 39 matcher blev det bara 11 mål och 7 assist.

Säsongen 91/92 blev måltorkan ännu värre. På 39 matcher levererade Thomas Bjuhr endast 4 poäng varav 3 av dessa var mål och en var 1 assist. På läktaren var dock Bjuhr lika populär som för bara två år tidigare. Bjuhr hade helt enkelt blivit KULT hos Black Army. Ofta kunde man höra ramsan Bjuuuhr, Bjuuuhr, Bjuuuhr !!! eka i Globen.

Säsongen 92/93 skulle visa sig bli riktigt svart för AIK:s del. Bjuhr spelade 18 av dessa matcher och började visa glimtar av sitt forna jag.  Speciellt minns jag sista derbyt mot djurgårdens IF på hösten då AIK spelade 4-4. Bjuhr gjorde två sköna mål i sista perioden och AIK såg ut att vinna matchen. Tyvärr fick dif iväg ett turskott på slutet, pucken tog på en täckande AIK-back och gick i en båge över målvakten in i mål. Matchen slutade 4-4 och Bjuhr var riktigt grym i detta derby. 

Bjuhr – derbyhjälte hösten 1992

Tyvärr räckte varken Bjuhr eller resten av spelarna till denna höst. Efter 22 spelade omgångar så hakades AIK och Färjestad BK av vid jul och fick spela i Allsvenskan. Allsvenskan blev ett fiasko för AIKs del och ännu värre blev det när man fick möta Hammarby IF i Play Off 2. Hammarby IF vann i två raka matcher och AIK var degraderade…

Säsongen 93/94 skulle visa sig bli den sista i AIK för Thomas Bjuhr. Med nya tränaren Torgny Bendelin satte AIK full fart mot Elitserien och det gjorde Bjuhr också. Äntligen lossnade både spel och målskytte för Bjuhr, på 40 matcher blev det slutligen 17 mål och 14 assist. Säsongens sista match spelades inför 11.111 i Globen där AIK mötte Boden. AIK avslutade säsongen med en underbar 3-0 vinst och tog sig därmed tillbaka till Elitserien. Denna match blev tyvärr den sista i AIK för Thomas Bjuhr skulle det visa sig. 

När säsongen 94/95 drog igång var Thomas Bjuhr inte längre med i AIK-truppen längre. Om det var Bjuhr som fick gå eller valde själv att lämna har jag dock ingen aning om. Bjuhr spelade en säsong för Örebro Hockey (eller vad de nu hette på den tiden) innan han värvades av Södertälje SK inför nästkommande säsong.

Tjusigt nog så gick SSK upp i Eliserien, så säsongen 96/97 ställdes Bjuhr mot sina forna lagkamrater. Vill mig minnas än idag att Bjuhr var en av få i ett motståndarlag som fick hyllningar och applåder av AIK-publiken vid några tillfällen. Det blev bara en säsong med SSK i Elitserien. Året efter varvade Bjuhr ner i IFK Salem…

Thomas Bjuhr åter i AIK:s färger…

Idag spelar Bjuhr en och annan match med AIK:s veteraner. Cirkeln slöts till slut för Thomas Bjuhr.

Har tyvärr ingen bild på Thomas Bjuhr i AIK matchställ. Är det någon som haren sådan bild som ni kan avvara så får ni gärna maila den till mig.   

Måste bara slänga upp detta YouTube-klipp. Thomas Bjuhr nätade två gånger i denna 3-1 vinst mot Brynäs IF. Jag och min bror var på plats den där kvällen för mer än 19 år sedan och jag kommer ihåg det som om det vore igår. Vi satt högt upp på Etage 4 och jag ropade Bjuuuhr, Bjuuuhr, Bjuuuhr tillsammans med alla andra i Globen.

Det kom ett mail, även detta från Tomas uppe i Kiruna som hade två bilder på Thomas Bjuhr in action. Bilden från 92/93 finner ni längre upp i detta inlägg.

#4 Thomas Bjuhr – säsongen 89/90

 

Annonser

2 Responses to 4:de December – #4 Thomas Bjuuuuhr (Edit)

 1. Daniel Ericsson skriver:

  Kristian Gahn var med redan då.
  18 år ung.
  Härliga klipp.

  • PROZAC skriver:

   Japp. Gahn lirade då i tröja # 9. Säsongen efter var Gahna riktigt grym när han spelade i JVM kedjan med Nylander och Sundblad… fast då hade han bytt nummer till 89 som han fortsatte med resten av karriären. Gahna är en sann AIK-hjälte !!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: